Brochure aanvragen
Door verder te gaan op deze site stemt u in met het gebruik van cookies van ons en derde partijen om informatie te verzamelen over uw surfgedrag, om zo de inhoud van de website en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie klikt u hier.

Nieuws


Onze ouderen en ouderenzorg komen vaak negatief in het nieuws, onterecht.


Onze ouderen en ouderenzorg komen vaak negatief in het nieuws. Onterecht, schrijft Moermans Directeur van Excellent Zorgvastgoed Garantiefonds BV. Steeds meer ouderen kiezen ervoor om niet in een regulier verzorgingstehuis te gaan wonen.

Maar kiezen voor een kleinschalige zorginstelling. We moeten dus volop inzetten op een terugkeer van de vroegere bejaarden tehuizen, in samenwerking met een goed gecoördineerde samenwerking met goede en betrouwbare zorgleveranciers.
Die onder scherp toezicht komende te staan van de regering.


Tegen 2040 zijn ruim 4 miljoen Nederlanders ouder dan 70 jaar. We leven steeds langer. Na de pensioengerechtigde leeftijd staan ons steeds meer gezonde jaren te wachten. En toch is het beeld dat we ophangen over onze ouderen en de ouderenzorg veelal negatief en schrikwekkend.

Denk misstanden in de ouderenzorg, mishandelingen, uitbuiting, pyjama dagen enz. . Terecht, de rotte appels moeten eruit, maar de commerciële zorginstellingen daar op aanpakken is zeer kort door de bocht. Bovendien: ouderenzorg is véél meer dan een verzorgingstehuis of senioren die verblijven in een woonzorgcentrum.

Ons ouderenbeleid is véél meer dan ouderenzorg. Lang niet al onze ouderen zijn zorgbehoevend en aangewezen op hulp van derden. Wie kent er nu geen echtpaar waarvan er één dementie heeft. Het belang van deze achtparen moet voor opstaan.
En juiste deze groep mensen moeten met hulp samen een huishouding kunnen voeren. Want nu word de diagnose gesteld dementie, en dan moeten ze direct uit huis. Dat kan en mogen we niet laten gebeuren.
Juist deze grote groep ouderen hebben voor onze welvaart gezorgd.

Die hebben Nederland groot gemaakt en er voor gezorgd dat wij nu eigenlijk een heel rijk leven hebben. Het moet nu gaan over alle gewone aspecten van het leven die onze groeiende groep ouderen aangaan zoals goede zorg, ziekte,en een warme leef omgeving. Want uiteraard zijn er specifieke ouderdomskwaaltjes/zorgen en we moeten daar rekening mee houden. Wij worden dagelijks geconfronteerd met ouderen die sociaal geïsoleerd en in totale eenzaamheid door het leven gingen. Het is dan ook van groot belang dat we de komende jaren vol inzetten op een gecoördineerd gezondheid beleid. En we ons gaan inzetten op ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden en de versterking van een goed sociaal plan rond deze groep mensen.


Thuiszorg moet centraal staan bij de ouderen
Wij pleiten voor een grote verandering van onze focus. 8 op de 10 ouderen wil de liefste zolang mogelijk thuis en ook zolang en zo goed mogelijk thuis verzorgd worden. Deze ommezwaai zorgt ervoor dat we onze aandacht moeten verleggen van de residentiële instellingen naar de thuissituatie, met meer middelen en ondersteuning voor zelfzorg, woningaanpassing, mantelzorg, gezinszorg, thuisverpleegkunde, eerste lijn...

De steeds groter worden de groep mantelzorgers, verdienen erkenning en ondersteuning, bijvoorbeeld via de verdere uitwerking van bescherming van hun sociale rechten (pensioenopbouw), maar ook via verdere uitbouw van oppashulp, nachtopvang, nachtzorg.

Niet alleen de focus, daarmee ook de financiering van de zorg moet anders. Die kan efficiënter, transparanter en met meer inspraak van de ouderen zelf. Daarom pleiten wij voor meer, persoonsgerichte financiering, naar analogie met de financiering van personen met dementie of eender welke beperking.

Na een objectieve screening krijgt iedere oudere een score waaraan een individueel zorgbudget wordt gekoppeld, ongeacht of de patiënt thuisblijft of in zorginstelling verblijft. Wat inhoud dat onze oudere dus zelf kan kiezen welke en waar ze hun erkende zorg inkopen. Wie thuis wil blijven maar zorgbehoevend is zullen we daarmee blijven ondersteunen, misschien zelfs meer dan we ooit hebben gedaan.

Dat betekent meer geld naar de zorg aan het bed, de zorg van en voor mensen, minder naar dure locaties en minder geld naar dure managers en naar structuren